Gmina
Charakterystyka
Gospodarka
Historia i zabytki
Ekologia
Podział administracyjny
Strategia Gminy
Mapa Gminy

Urząd Gminy

Rada Gminy
Urząd
GOPS
Herb, Flaga, Pieczęć
Gmina partnerska

Oświata

Szkoły
Biblioteki

Kultura i sport

Święto Warzyw
Kluby sportowe
Aeroklub Krakowski
KGW
Koło łowieckie
Pasterze z Koźlicy
Orkiestra dęta
Imprezy lokalne

OSP

Wykaz jednostek

SMAKOWANIE MAŁOPOLSKI
Tłumy krakowian zgromadziły się na placu Wolnica, aby smakować najlepszych małopolskich produktów regionalnych w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku kulinarne święto obchodzi swoje okrągłe piąte urodziny. – Już po raz piąty spotykamy się w miejscu tradycyjnie smacznym. Sukces Małopolski to właśnie smaki. Ze smakami jest podobnie jak z muzyką, można w nieskończoność komponować – mówił podczas uroczystego otwarcia Członek Zarządu Wojciech Kozak.
Małopolski Festiwal Smaku to jedno z największych organizowanych w Polsce wydarzeń o charakterze kulinarnym. Trwająca od czerwca do września impreza to pomysł województwa małopolskiego na promocję małopolskich produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych.
W sobotę wielki dwudniowy kiermasz małopolskich przysmaków rozpoczął się na Kazimierzu. Najlepsi małopolscy producenci żywności, rolnicy oraz koła gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje wyroby. Można było skosztować wybornych oscypków, swojskiej lisieckiej kiełbasy oraz tradycyjnych krakowskich obwarzanek. Małopolanie mogli również wybrać i zagłosować na najlepszy smakołyk zgłoszony przez wystawców. Produkty startowały w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” oraz „Jak u mamy”. Wystarczyło wrzucić wypełniony kupon do specjalnie przygotowanych urn odrębnych dla każdego zgłoszonego produktu. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Małopolskiego.
W najbliższych tygodniach podobne, półfinałowe kiermasze oraz konkursy w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku odbywać się będą w kilku miastach naszego regionu. Już 21 czerwca spotykamy się na Placu Pokoju w Oświęcimiu, gdzie swoje produkty wystawią producenci z powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego oraz wadowickiego. Następne kiermasze zaplanowano w Tarnowie (28 czerwca), Nowym Sączu (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca) oraz Miechowie (19 lipca). Wystawcy - laureaci plebiscytu oraz konkursu wyłonieni podczas kiermaszów półfinałowych w każdej z kategorii, a także laureaci Małopolskiego Festiwalu z 2008 r. zostaną zaproszeni do udziału w kiermaszu finałowym, który odbędzie się pod koniec sierpnia w Krakowie na placu Wolnica. Wtedy wybierzemy najlepszych z najlepszych.

Lista laureatów
Konkursu "Małopolski Smak"
w V edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pl. Wolnica 13-14 czerwca 2009r.
Komisja Konkursowa w składzie: Robert Makłowicz, Zbigniew Kurleto i Joanna Mazurkus przyznała:
Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich w Igołomii - za pierogi pieczone igołomskie,
II miejsce: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale - za kefir skalski,
III miejsce: Masarnia Krakowska Sp.z o.o. - za parówki cesarskie.
Laureaci Plebiscytu "Małopolski Smak" wybrani przez publiczność, według kategorii:
SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ: Ferma Kur Niosek Małgorzata Jędrocha - Tobowska - za jaja sadzone (smażone jaja) - rekordowy wynik (otrzymali 902 głosy, na drugim miejscu - 595, a na trzecim 453),
TRADYCYJNE SPECJAŁY: Wyrób Wędlin Tradycyjnych Wolarek s.j. - za kiełbasę lisiecką,
JAK U MAMY: Koło Gospodyń Wiejskich w Winiarach - za wino z aronii.
   


 


Ośrodki zdrowia

Igołomia
Wawrzeńczyce
Apteki

Policja

Informacje

GCI

Informacje
Instytucje i podmioty gospodarcze

Wykaz instytucji

Nasze działania

Wodociąg
Stadion Wiarusy
Leader +
Sala gimnastyczna

Galeria zdjęć