Gmina
Charakterystyka
Gospodarka
Historia i zabytki
Ekologia
Podział administracyjny
Strategia Gminy
Mapa Gminy

Urząd Gminy

Rada Gminy
Urząd
GOPS
Herb, Flaga, Pieczęć
Gmina partnerska

Oświata

Szkoły
Biblioteki

Kultura i sport

Święto Warzyw
Centrum Kultury
i Promocji

Kluby sportowe
Aeroklub Krakowski
KGW
Koło łowieckie
Pasterze z Koźlicy
Orkiestra dęta
Imprezy lokalne

OSP

Wykaz jednostek

LOK

Liga Obrony Kraju

Już po raz kolejny na Placu Szczepańskim w Krakowie w siedzibie Kółek Rolniczych odbył się konkurs na wigilijny stół i potrawy świąteczne. Na zaproszenie organizatorów w tym roku udały się na miejsce docelowe dwa koła gospodyń wiejskich: z Igołomi oraz ze Stręgoborzyc. Na prezentację zostali zaproszeni także wójt gminy Igołomia-Wawrzeńczyce nazwany przyjacielem KGW oraz koordynator imprez dyrektor CKiP Joanna Murek. Pan wójt został zaproszony do komisji konkursowej. Wieczór wigilijny w tradycji polskiej to najbardziej uroczy i najbardziej wzruszający wieczór roku. Jest punktem kulminacyjnym przeżyć adwentowych. Główną jego częścią jest uroczysta wieczerza, złożona z postnych potraw. Wieczerza ta ma charakter ściśle rodzinny. Zaprasza się czasami na nią, oprócz krewnych, osoby mieszkające samotnie. Stół jest przykryty białym obrusem, przypominającym ołtarz i pieluszki Pana, a pod nim znajduje się siano dla przypomnienia sianka, na którym spoczywało Boże Dziecię. Znany i powszechny jest obecnie w Polsce zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy stole wigilijnym. Miejsce to przeznaczone bywa przede wszystkim dla przygodnego gościa. Pozostawiając wolne miejsce przy stole wyrażamy również pamięć o naszych bliskich, którzy nie mogą świąt spędzić z nami. Miejsce to może również przywodzić nam na pamięć zmarłego członka rodziny. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zabrały ze sobą wszystko co było niezbędne do przygotowania tradycyjnego stołu. Białe haftowane ręcznie obrusy, dekoracje, stroiki, zastawy i oczywiście potrawy, nie zapomniały także o sianku pod obrus. Dania przygotowano do prezentacji konkursowej a także na degustację dla wszystkich rywalizujących KGW, jury jak również zaproszonych gości. Panie przyrządziły potrawy zgodnie ze staropolską recepturą oraz tradycją świąteczną przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Parzysta ilość osób - do tradycji wigilijnej należy, aby do stołu zasiadała parzysta liczba osób. Nieparzysta zaś ilość uczestników miała wróżyć dla jednego z nich nieszczęście. Nawet to zostało zachowane przez nasze uczestniczki konkursu. Na każdym stole znalazł się opłatek.
Łamanie się opłatkiem - najważniejszym i kulminacyjnym momentem wieczerzy wigilijnej w Polsce jest zwyczaj łamania się opłatkiem. Wieczerza wigilijna nawiązuje do uczt pierwszych chrześcijan, organizowanych na pamiątkę Ostatniej Wieczerzy. Zwyczaj ten oznacza również wzajemne poświecenie się jednych dla drugich i uczy, ze należy podzielić się nawet ostatnim kawałkiem chleba. Składamy sobie życzenia pomyślności i wybaczamy urazy.
Ilość potraw - według tradycji, ilość potraw wigilijnych powinna być nieparzysta. Aleksander Bruckner w słowniku etymologicznym języka polskiego podaje, ze wieczerza chłopska składała się z pięciu lub siedmiu potraw, szlachecka z dziewięciu, a u arystokracji z jedenastu. Wyjaśnienia tego wymogu były różne: 7 - jako siedem dni tygodnia, 9 - na cześć dziewięciu chórów anielskich itp. Dopuszczalna była ilość 12 potraw - na cześć dwunastu apostołów. Kobiety z naszej gminy preferowały 13 potraw, ponieważ nieparzysta ilość dań miała zapewnić urodzaj lub dobra prace w przyszłym roku. Potrawy powinny zawierać wszystkie płody rolne, aby obrodziły w następnym roku. Wskazane tez było skosztować wszystkich potraw, żeby nie zabrakło którejś podczas następnej wieczerzy wigilijnej, dlatego też przeddzień potrawy zostały skosztowane przez panie. Wigilie otwierała jedna z tradycyjnych zup wigilijnych - najczęściej barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa obydwie te zupy znalazły się w wazach na stołach KGW. Oprócz dań rybnych był także staropolski groch z kapustą, potrawy z grzybów suszonych, pierogi, kluski z makiem, grzanki z makiem, kompoty z suszonych owoców a także łamańce z makiem lub pochodzącą ze wschodnich rejonów Polski słynna kutia oraz ciasta a zwłaszcza świąteczny makowiec. Wysiłek oraz kunszt w zorganizowaniu wigilijnego stołu nie poszedł na marne. Panie otrzymały nagrody rzeczowe oraz wyróżnienie od pana wójta Józefa Rysaka. Po części oficjalnej nastąpiło wspólne kolędowanie, wymiana doświadczeń z branży kulinarnej, degustacja. Wigilijny nastrój wzmacniał występ kapeli z Maszkowa, która wykonała koncert kolęd i pastorałek a także utworów, które kojarzą się z Małopolską.


Ośrodki zdrowia

Igołomia
Wawrzeńczyce
Apteki

Policja

Informacje

GCI

Informacje
Instytucje i podmioty gospodarcze

Wykaz instytucji

Nasze inwestycje

Wodociąg
Stadion Wiarusy
Dom Ludowy
w Wawrzeńczycach
Chodniki
Leader +
Sale gimnastyczne
     Wawrzeńczyce
      Igołomia

Galeria zdjęć